2017. június 16., péntek

5 ok, hogy a legjobb fotódat megmutasd a nagyvilágnak

Most kaptál rá a fotózásra, vagy mindig is imádtad csinálni? Szerinted van egy-két egész jól sikerült – esetleg fantasztikus képed? Íme 5 ok arra, hogy megtedd a következő lépést és a nyilvánosság elé állj velük!

1, Élvezd a sikert!
A fotózás öröme mellett itt az idő, hogy a siker okozta örömbe is belekóstolj! Készíts egy folyamatosan bővíthető albumot a szerinted legjobb képeidből, kifejezetten azzal a céllal, hogy megoszd barátaid körében. Kérd meg őket, hogy hangulatjellel fejezzék ki, melyik fotók tetszenek nekik a legjobban. Hogy ösztönözd őket, a lájkolók között sorsolj ki egy személyes fotózást. Ki tudja, talán egy-két felkérés is érkezik majd tőlük!

2, Gyűjts tapasztalatokat profiktól!
Akiknek legjobban adsz a szavára, azoknak direktben is kérd ki a véleményét. Kereshetsz egy igazi mentort is, egy profi, elismert fotós, aki értékeli a képeidet. Ne sértődj meg az építő kritikán, legyél nyitott a javaslatokra. Már pusztán ettől is sokat fogsz fejlődni!

3, Méresd meg magad!
Versenyezz a fotóiddal, hiszen ma már számos hazai és nemzetközi fotópályázatot írnak ki a legkülönfélébb témákban. Ha csak egyet próbálnál ki, az legyen a „CEWE Gyönyörű világunk”, hiszen ezt a témát ösztönösen keresi az ember. Ráadásul a legjobb 1000(!) képet díjazza a szakértő zsűri. Csak online feltöltöd a képeidet és már versenyben is vagy: http://palyazat.fotokonyv.hu/beautiful-world-2016

4, Csatlakozz a közösséghez!
Sokak hobbija, szerelme a fotózás, és mint a legtöbb alkotó, szeretnék megmutatni tehetségük gyümölcsét, így jó néhány ilyen közösséget találsz a neten. Csatlakozz a legszimpatikusabbhoz, hiszen a sok oktató anyag mellett a fotósok értékelik egymás munkáját és már ez is sok tapasztalatot hozhat. Próbálkozhatsz nemzetközi közösséggel is, mint amilyen a photo.net.

5, Nincs vesztenivalód!
Csak nyerhetsz, ha mást nem, hát tapasztalatot, megerősítést, hasznos tanácsokat és kapcsolatokat a további fotós tevékenységedhez, az újabb megmérettetésekhez. De könnyen lehet, hogy konkrét dicsőséget, megbízatást is szerzel, legyél hát pozitív!


+ Mire figyelj a képkiválasztásnál?

-          Olyan képeket keress, amelyeken a témát egyedi módon közelítetted meg. Egy versenyre például több tízezer fotó érkezik, a zsűri szeme azokon akad meg, amelyek valami eredetit, váratlant, különlegest mutatnak.
-          Csak technikailag kifogástalan felvételeket válassz. Expozíció, élesség, kontraszt, ezekben nem lehet hiba. Természetesen hatásos a kis mélységélesség, de egy éles pontnak akkor is kell lennie.
-          A technika mellett a kompozíciónak van komoly szerepe. A lényeg legyen hangsúlyos, amiről semmi se vonja el a figyelmet.
-          Jó, ha egy fotó elmesél valamit. Ha története van, akkor biztos megérinti a nézőit.
-          A címválasztás is lényeges, hiszen az is azonnal felkeltheti az érdeklődést.
-          A szerkesztés még a pályázatoknál is megengedett, de nem érdemes túlzásba esni.

-          Ha versenyzel, nézd meg a korábbi nyertes fotókat, ez támpontot adhat neked is. Fontos, hogy a nevezési feltételeket is alaposan olvasd el, különös tekintettel az elvárt felbontásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése