2013. október 10., csütörtök

Mire jó az akaraterő?

Elképesztő hetek állnak mögöttem: folyamatos munka, szervezés, elfoglaltságok minden percben. És amikor elkezdtem azon tűnődni, hogyan tudtam végigcsinálni ezt az egészet, kaptam egy sajtóanyagot, ami ráébresztett a válaszra. Ezért hadd adjam most nektek tovább, Roy F. Baumeister és John Tierney Akaraterő című könyvét ajánlva. :)

A könyv alcíme: A legnagyobb belső erő újra felfedezése, és az Ursus Libris kiadásában jelent meg, 2013. október elején.


A 312 oldalas könyv - rövid ismertetőjének tanúsága szerint - többek közt olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mi az akaraterő tulajdonképpen, vagy miért nem tudjuk kordában tartani a szenvedélyeinket, illetve, hogy miért végződnek kudarccal az újévi fogadalmak vagy épp a fogyókúrák.

A kötet tudományos vizsgálatok eredményeit bemutatva ismertet meg az akaraterő biokémiai és agyműködési hátterével, egyben hasznos tanácsokat is ad annak fejlesztésére vonatkozóan.

De arról is olvashatsz benne többek közt, hogy vajon miért fulladtak sorozatosan kudarcba Oprah Winfrey nagy nyilvánosságot kapó fogyókúrái, vagy hogyan tudta maga mögött hagyni gyógyíthatatlannak vélt alkoholizmusát Eric Clapton, miután csatlakozott az Anonim Alkoholistákhoz.


De azt is fejtegeti, hogyan tett szert David Blane a Giuness-rekordjai (több mint 17 percet töltött lélegzetvétel nélkül víz alatt) felállításához szükséges akaraterőre, meg azt is, hogy miért hoznak a bírók enyhébb ítéleteket ebéd után, mint az ebédszünet előtt.

A borítószöveget és a tartalomjegyzéket online is megnézheted, ide kattintva. Az első fejezetbe pedig itt olvashatsz bele. Jó olvasgatást! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése