2014. június 18., szerda

Június 18 - a sushi világnapja

Tudtátok, hogy ma van a sushi világnapja? De vajon melyik a magyarok kedvenc sushija, és milyen érdekességek ismertek ezen finomság kapcsán? Itt és most kiderül: :)


A lazacos maki sushi a magyarok kedvenc japán étele

Budapest, 2014. június 18. – A sushi Távol-Keletről származó, eredetileg rizsben erjesztett halas étel, mely Közép-Kelet-Európában évtizedekkel ezelőtt megvetette a lábát, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Magyarországon szintén közkedvelt étel, a keleti konyha rajongói a fővárosban gyakran rendelik házhoz.

A ma ismert sushi hazája
A ma ismert sushit Hanaja Johei alkotta meg az 1800-as évek közepén Edó városában, a mai Tokióban. Az erjesztés nélkül, gyakran friss hallal készülő sushinak illetve a sushi fogyasztásának azóta komoly kultúrája lett, világszerte ismertté vált,  és ma már saját világnappal is büszkélkedhet.A sushi a régióban
A foodpanda online ételrendelő felület adatai alapján az általuk elérhető hazai éttermek 8%-a kínálja a japán ételt, ám egyelőre csak a fővárosban rendelhetjük házhoz a keleti finomságot. A foodpanda rendelések 7%-át teszi ki a sushi, és ez az arány lassan, ám folyamatosan nő. Legtöbbször - az esetek 60%-ában - boxban rendeljük, hiszen ilyenkor többféle sushit is megkóstolhatunk, és a boxok méretükből adódóan elegendőek egy kiadós étkezéshez.

A magyarok kedvence például a lazac maki, amit gyakran avokádóval vagy uborkával kínálnak, és nagyon népszerű a hétköznap esti házhoz rendelések alkalmával. Hazánkhoz hasonlóan Bulgáriában és Lengyelországban is igen népszerű a sushi. Amíg a bolgárok a boxokat kedvelik, a lengyelek a tonhalas és lazacos futomakit részesítik előnyben, és leginkább hétvégén rendelik. Romániában és Szerbiában nem népszerű a távol-keleti csemege, ami részben annak köszönhető, hogy ezekben az országokban mostanában kezdenek feltűnni a keleti ételeket kínáló vendéglátóhelyek.Miből készül?
A sushi fő alapanyaga a fehér, rövid szemű sushi-rizs, melyhez rizsecetet, sót és cukrot adnak. A távol-keleti étek másik nélkülözhetetlen alapanyaga a nori, azaz zöld alga, mely körülöleli, és egyben tartja azt. A sushi készülhet lazaccal, tonhallal, makrélával, különféle rákokkal vagy akár kagylóval is. A halak mellett gyakran kerül bele tofu, illetve különféle zöldségek és gyümölcsök, mint például uborka, sárgarépa, avokádó és a shiitake gomba.
A tapasztalt sushi fogyasztók, a japánok által muraszakinak nevezett szójaszószt, illetve wasabit fogyasztanak a sushi mellé, a fogások között garival, azaz édes tartósított gyömbérrel választják el az ízeket, innivalóként pedig zöld teát kortyolnak mellé.

Milyen sushikat különböztetünk meg?
Nigiri sushi: a sushi klasszikus fajtája, egy ovális rizsgombóc rendszerint egy feltéttel, amely általában hal, és egy vékony alga csíkkal van a rizshez rögzítve.
Maki sushi: algába tekert sushitekercs, készítik vastagabb formában, több fajta töltelékkel (futomaki), illetve vékonyabb tekercsben, többnyire egy fajta töltelékkel (hoszomaki).
Temaki sushi: sushitölcsér, mely algával készül és egy vagy több féle tölteléket is tartalmazhat.
Osi sushi: oszakai különlegesség, egy faforma segítségével kockaformát adnak a sushinak.
Nare sushi: hagyományos erjesztett sushi. Az elkészítéséhez szükséges kibelezett halat sóval töltik meg, és hat hónapon át fahordóban erjesztik.


Érdekességek a sushiról
·         Sokan azt gondolják, hogy a sushit pálcikával kell fogyasztani, ám bizonyos fajtáknál, például a nigiri és a maki esetében tanácsosabb az ujjaink segítségével elfogyasztani ezt a csemegét.
·         A sushifogyasztás etikettjének megfelelően, nem illendő a szójaszószt a wasabival összekeverni, a sushit pedig a feltétes felével illik a szószba mártani.
·         A japánok az ötödik alapíznek az édes, sós, savanyú és keserű mellett az umaminak nevezett ízt tartják, mely akkor jön létre, amikor az erjedő rizsből keletkező ecet aminosavakra bontja a rizsbe csomagolt halat.
·         Még a rendkívül mérgező fuguból - ismertebb nevén gömbhal - is készítenek sushit. Ha nem megfelelő módon készül, óriási veszélyt jelent fogyasztói számára.
·         Ha egy sushiséftől omakaset kérünk, az azt jelenti, hogy megbízunk benne, és szabad kezet adunk neki abban, hogy készítsen számunkra bármit, amit éppen ajánlani kíván nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése