2012. október 3., szerda

Szerinted milyen volt Abigél?

A múlt hét szerda és csütörtök izgalmai az Uránia Filmszínházban folytatódtak, ahol hosszú idő után újra színházas sajtótájékoztatón vettem részt: szerepeik helyett Abigél szobrát formázták meg a színdarab sztárjai.


Bánfalvy Ágnes, Körtvélyessy Zsolt, Németh Kristóf, Fábián Anita és Száraz Dénes készített saját kezűleg agyagszobrot. A színészek újraértelmezték Abigélt, Szabó Magda azonos című művének emblematikus figuráját. Mindenki a maga támaszát formázta meg, egyéni elképzelések alapján. Az alkotások egészen különlegesek lettek, amelyből kiállítás is készül az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol október 12-étől újra játsszák a színdarabot.

A nyári teltházas előadások után az alkotók úgy döntöttek, folytatják az Abigél című színdarab bemutatását és az őszi/téli szezonra kőszínházba vonulnak. Október 12-étől az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a darabot, amelynek apropóján a főszerepet játszó színészek összegyűltek, és próba helyett egy közös szobrászkodást tartottak.



Szabó Magda meghatározó figurája, Abigél szobra a műben jelképes őrangyal szerepet tölt be. Ez ihlette meg a színészeket is, akik újraértelmezték a szobrot és a saját maguk elképzelése szerint megalkották a maguk Abigéljét.

Bánfalvy Ágnes, a darab producere egy szárnyas női figurát formázott, Fábián Anita pedig egy kecses női alakban kislánya, Pipi arcát rejtette el. Száraz Dénes, amikor csak teheti, hegyet mászik, így neki még az Abigélről is a természet jutott eszébe.

Németh Kristóf agyagszobra az ismert film és most a színdarab főszereplője, maga Bánfalvy Ágnes lett. Körtvélyessy Zsolt a Jóisten mellett saját magára támaszkodik leginkább, illetve két nőre az életében, a feleségére és lányára, így az ő szobra egy női alak lett férfi arccal.

A különleges alkotásokat Székely Kata szobrász készítette elő és formázta meg a művészeknek, akik aztán rátették kéznyomukat és egyedire alakították. A művekből kiállítás is készül, mégpedig az Uránia Filmszínházban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése