A Nespressóval tehát régi barátságot ápolok - ha nem tettem volna, legkésőbb a George Clooney-s reklámjaikkal biztos, hogy meghódítottak volna ;-))) -, ezért elmondom nektek, milyen újításokkal várják a tavaszt (mármint az igazi tavaszt, nem ezt a tavasznak nevezett hideget :)).
A Nespresso idén tavasszal Olaszország figyelemre méltó, sokszínű kávékultúrájából merít ihletet, és két különleges olasz város gazdag hagyományait emeli ki. Trieszt és Nápoly – két város, amelyeket egyaránt áthat a kávé iránti szenvedély, a jellegzetes helyi kávékultúra; két olyan város, amelyek fontos fejezetként jelennek meg a világ kávétörténelmében. Trieste és Napoli – két egyedi, sajátságos karakterű Limited Edition kávéőrlemény, amelyekben megjelenik a két legendás város hangulata és kávékultúrájuk gazdagsága.
Lássuk ezeket a csodás városokat képen, illetve úgy, ahogy a Nespresso látja, és amire őket inspirálták ezek a fantasztikus helyek! :)
Trieszt
Nespresso Trieste Limited Edition Grand Cru a Trieszt városa által kínált gazdag és sokszínű kulturális élményt idézi.
Az olasz, germán és szláv kultúrák metszéspontján fekvő Trieszt olyan város, amelynek neoklasszicista építészetét áthatja az egykor a Szent Római Birodalmat kormányzó Habsburg dinasztia nagysága. Valaha Trieszt volt a világ egyik vezető hatalmának számító Osztrák-Magyar Monarchia kapuja, s ide áramlott be a bécsi kávézóknak szánt összes zöldkávé-szállítmány.
A triesztiek kávéfogyasztási szokásai érzékletesen jellemzik ezt a sokarcú kikötővárost, ahol izgalmasan keverednek az olasz, a germán és a szláv kultúra elemei. Triesztben ihatjuk a kávénkat tejjel vagy feketén, és ugyanúgy választhatunk eszpresszót, mint hosszú kávét. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kávé mekkora jelentőséggel bír Trieszt lakóinak életében, mint azok a sajátos kifejezések, amelyeket a kávéval kapcsolatban használnak. A “nero” az eszpresszó, a “capo” a tejjel kínált eszpresszó, a szokásos porceláncsésze helyett üvegpohárban felszolgált kávét pedig csak így említik: “in b”.
A gazdag arisztokraták egykor a Piazza dell’Unità d’Italia téren sorakozó kifinomult trieszti kávéházakban jártak össze, de ezek a helyek arról is híresek, hogy itt adtak egymásnak találkát az entellektüelek, hogy megvitassák a filozófia és a kultúra nagy kérdéseit. E hagyomány még ma is él, hiszen a trieszti kávézók mindmáig az értelmiségiek és a kreatív szellemű emberek törzshelyének számítanak.
Az arabica kávék finom keverékéből összeállított Trieste Limited Edition lágy textúrájában megjelennek a csokoládé és a friss mogyoró ízjegyei, s a kávét frissítően gyümölcsös ízhatások varázsolják kivételesen kifinomulttá. A Limited Edition Trieste intenzitása kilences, és ristretto (25 ml) formában a legélvezetesebb. A kávé és a tej rajongói számára a Limited Edition Trieste karakterének egy másik oldala tárul fel, amikor cappuccino formájában fogyasztják ezt a különleges keveréket.
Nápoly
A ragyogás és a sötétség minden árnyalatát megjelenítő Nápoly az európai kultúrtörténet kimagasló helyszíne – ugyanakkor ma is elevenen lüktető délolasz város. A kávé itt kitüntetett szerepet játszik az emberek életében. A XVII. század vége óta Nápoly neve egyet jelent a vendégszeretettel, a barátsággal és a családdal töltött értékes pillanatokkal. Nápolyban találták fel az első, kávéfőzésre szolgáló háztartási készüléket: ez a caffettiera napoletana, aminek segítségével a kávé az addig kizárólag kávézókban felszolgált, arisztokratikus italból otthon is bárki által élvezhető örömforrássá vált.
A nápolyiak szerint a kávé kizárólag egyféleképpen fogyasztható: röviden és feketén, az érzékekre ható villanásnyi élményként – hasonlóan Nápoly városához. Amikor itt azt mondják: “kávé”, akkor azt rendelik meg, amit másutt “eszpresszónak” neveznek. Nápoly tömény “fekete aranya” a Nespresso értelmezésében magas intenzitású, testes kávé, finoman füstös ízjegyekkel és fás aromával.
A Napoli Limited Edition olyan arabica-keverék, amiben egy csipetnyi robustát is találunk. Ezt a merész és magabiztos, szirupos testű kávét kifinomult, füstös aromák teszik karakteressé, s gőzében szárított fekete tealevelek illata érződik. A Limited Edition Napoli intenzitása 11-es, és ristretto (25 ml) formában a legélvezetesebb, sőt – a még hitelesebb ízélmény érdekében – ezt a Limited Edition őrleményt még a ristrettonál rövidebb adagban (15-20 ml) is érdemes kipróbálni. A Limited Edition Napoli kávét hagyományosan cukorral isszák.
Nektek melyik verzió tetszene inkább? Hát, én bevallom, kacérkodnék a Trieszt által ihletett csokis, mogyorós kávéval, de azt hiszem, a déli virtus és az erős fekete ennél is meggyőzőbb számomra. Ha pedig cukrot is kapok a ristrettómba, biztos, hogy teljes lesz a boldogságom (fogyókúrázni nem az olaszoknál kell...). :))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése