2013. október 14., hétfő

Finomságok fesztiválja - fotókkal

Remélem, ezt a bejegyzést senki sem kezdi éhes gyomorral olvasni... ha így lenne, inkább gyertek vissza később. Csak mondom. :)))

Parázsló hangulat a kürtőskalács ünnepén

Péntektől vasárnapig szünet nélkül kígyóztak a sorok az I. Kürtőskalács Fesztivál standjainál. A levegőben vanília és fahéj illat keringett, a sütőkben pedig megállás nélkül pirultak a mennyei kalácsok. A rendezvény, és a csodálatos idő több ezer embert csábított ki a Városháza Parkba, a Nagy Közös Sütés alkalmával pedig megdőlt az egyszerre sütés rekordja is.

„Fantasztikus érzés volt látni, hogy ennyi embert vonz a kürtőskalács. A 3 nap alatt volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: 8 standnál készültek a kürtőskalácsok, az olajban, faszénen sült, az óriás kürtős, a mini, de a legtöbben talán mégis az ínyencségek láttán csábultak el. A látogatók nagy kedvence a különleges Kürtős Csapágy, és a Csokicseppes kürtős voltak, de a klasszikus ízek is rabul ejtették az erdélyi édesség szerelmeseit. A számok mindent elmondanak, ugyanis a rendezvényen összesen 2100 kg fehérliszt, 100 kg teljes kiőrlésű liszt és 700 kg cukor fogyott, ami rendkívüli mennyiség.” – kezdi boldogan András Tünde, a Fesztivál megálmodója.


A háromnapos rendezvény csúcspontjának ígérkező Nagy Közös Sütés is szenzációsan zárult, a lelkes résztvevők ugyanis megdöntötték az egyszerre sütés rekordját. A farudakon folyamatosan forogtak az ínycsiklandó kürtőskalácsok, és a szorgos kezek sem pihentek egy másodpercig sem. A regisztrációból befolyt összeg is jó helyre került, ugyanis a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ajánlották fel, míg a frissen sült, ropogós kalácsok egy részének a Hűvösvölgyi Gyermekotthon csemetéi örülhettek.


„Összesen 51 csapat, azaz több mint 100 vállalkozó szellemű kürtőskalács rajongó vívta meg a győztes csatát a tésztával és a parázzsal. Minden csoport 4 adag tésztát kapott, amit ott helyben, hatalmas dagasztógépekben állítottak össze. Körülbelül 40 kg lisztet, 20 kg cukrot használtak fel a kalácsok elkészítéséhez. A hangulat végig frenetikus volt, a lelkes társaságok a profikat megszégyenítő, nagyüzemi módon sütötték a finomságot, több mint 300 kürtős fordult meg a sütőrudakon, és a Bake n’Roll is lenyűgözően teljesített.” – folytatja Tünde, aki a hömpölygő tömeg láttán teljesen el volt ragadtatva.

Az I. Kürtőskalács Fesztiválon kiválóan debütált a modern partisütő, a Bake n’Roll. Ezzel a praktikus, könnyen összeszerelhető, és hordozható eszközzel már macera helyett gyerekjáték az otthoni kürtőskalácssütés. A vállalkozó kedvűek megízlelhették az erdélyi finomság elkészítésének tudományát, ugyanis a „Csináld magad!” standnál mindenki betekinthetett a kulisszák mögé, sőt a titkos receptet is elleshette. Mondani sem kell, hogy tevékeny résztvevőkből itt sem volt hiány.

Ezen kívül tűzzsonglőrök, gyermekprogramok, és esténként jobbnál jobb zenekarok és énekesek várták a kikapcsolódásra vágyókat. Valamint megállás nélkül szólt az Indygo együttes kizárólag erre a jeles alkalomra írt nótája, a Kürtős Rege.


„Igazán klassz, családi program volt ezen a gyönyörű, napsütötte hétvégén a Kürtőskalács Fesztivál. Egy-egy finom falatért azért sorba kellett állni, de addig is annyi program volt, hogy sokakat láttam például táncolni is, míg a kürtőskalácsra vártak. 40 ember megállás nélkül sütötte a finomságokat a hétvégén, minden tiszteletem az övék” – mondta a rendezvény háziasszonya Keleti Andrea.


A Vitéz Kürtős csapata kitett magáért, sőt! 4-es váltóban lefutották a 28. Budapest Maratont, most viszont nehezített körülmények között, kürtőskalács jelmezben teljesítette a csapat az embert próbáló távot.

„Négyen álltunk rajthoz, ebből hárman a Vitéz Kürtős Team tagjai, egy lelkes jelentkezővel pedig kiegészült a csapat. Négy óra alatt sikerült célba érnünk, de mindez kürtőskalács jelmezben nem is olyan rossz idő. Az emberek imádtak minket, vagyis inkább a kalácsruhánkat. A legszebb jelző, amit kaptunk, hogy olyan ennivalóak vagyunk, ami valljuk meg, igaz is. Szinte el sem akartak engedni a rajtnál, folyamatosan megállítottak minket, hogy közös fotók készülhessenek. Arra is jó volt ez a futás, hogy lemozogjuk a hétvégén elfogyasztott rengeteg kürtőst, bár a célvonalnál egy újabb stand várt ránk, így gyorsan pótoltuk az elvesztett energiát” – mondta nevetve Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős Team ügyvezetője, aki már a Fesztivál jövő évi folytatásán gondolkodik.


Forrás: Just Creative
Fotó: Kürtőskalács Fesztivál/Vanik Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése