2015. június 24., szerda

Mire figyeljünk oda külföldi utazás előtt?

Ha külföldi utat tervezünk, számos körülményre ügyelnünk kell indulás előtt, hogy ne érjenek váratlan meglepetések a nyaralásunk alatt. Dr. Kozma Réka szerint még az utazás ideje alatt érdemes jogi segítséget kérni, ha a helyzet indokolja.

Mielőtt nyaralni indulunk, a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes alaposan utánanézni annak, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha sérelem ér bennünket. Dr. Kozma Réka ügyvédhez gyakran fordulnak utazással kapcsolatos jogi ügyekkel, így tudja, hogy mivel érdemes tisztában lenniük a nyaralóknak.

"Ha az interneten foglalunk szobát, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a honlap, amelyen keresztül elintézzük a foglalást, valóban létezik-e. A szálláshelyről ne csak a szállásfoglalást elintéző honlapokon keresztül tájékozódjunk, hanem minden esetben járjunk utána, hogy valóban létezik-e. Sok esetben olyan szállások is hirdetik magukat, amelyek csupán az interneten léteznek. Már az utazás alatt is érdemes akár ügyvédhez is fordulni, ha az utazási iroda nem szerződésszerűen teljesített, vagy a szálloda nem felel meg az utazási szerződésben foglaltaknak. Akkor is érdemes jogi segítséget kérni, ha bűncselekmény áldozatai lettünk" - tanácsolta a szakember.

Dr. Kozma Réka tapasztalatai szerint a magyarok leggyakrabban baleset, bűncselekmény, vagy utazási irodával szembeni igény miatt fordulnak ügyvédhez, de autógyártó miatt is kérték már a segítségét.

"Egyik esetben az ügyfelem külföldre utazott a garanciális autójával, és az érkezést követően olyan meghibásodást észlelt, amely meggátolta az autó használatát. Mivel garanciális volt a jármű és assistance szolgáltatás is volt rajta, felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval, akik tájékoztatták arról, hogy a hiba elhárítását csak két nap múlva tudják megkezdeni a helyszínen. Mivel ügyfelemnek halaszthatatlan dolga volt hétfőn Magyarországon, saját költségén autómentőt hívott és azzal szállíttatta haza a műszaki hibás járművet. Ezt követően joggal fordult kártérítési igénnyel a jármű gyártóját képviselő importőr irányába, mivel az assistance szerződés szerint csereautót kellett volna biztosítani. Az ügyfelem még külföldről felvette velem a kapcsolatot, hogy segíthessek abban, milyen iratokat szerezzen be jogos igényének érvényesítéséhez" - mondta Dr. Kozma Réka.

Természetesen nem szükséges minden esetben ügyvédhez fordulni. Ha valaki közlekedési balesetet szenved külföldön, a magyar konzulátust javasolt felkeresnie a nyelvismeret és a helyi szabályokról való tájékozódás miatt. Ha autóval utazunk és van assistance szolgáltatásra szerződésünk, hozzájuk is lehet fordulni. Betegség esetén mindig célszerű azonnal értesíteni a biztosítót, akinél az utasbiztosítást kötöttük, mert tájékozódhatunk arról, hogy a biztosítás érvényesítéséhez milyen dokumentumokat kell beszerezni.

Ezen felül főleg az Európán kívüli úti célok esetén, vagy akkor, ha huzamosabb ideig tartózkodunk külföldön, célszerű a tartózkodást regisztrálni a külügyminisztérium honlapján azért, hogy ha bármilyen nem várt vis maior esemény (pl. háború, zavargás, természeti katasztrófa) bekövetkezik, a minisztérium segítséget tudjon nyújtani. A regisztráció során meg kell adnunk nevünket, a velünk utazó személyek adatait, az elérhetőségünket, a külföldi tartózkodásunk pontos helyét és időtartamát, valamint egy magyarországi  kapcsolattartó adatait, akit értesít a minisztérium, illetve a követség (konzulátus), ha bármilyen nem várt esemény következik be. Ennek azért is van jelentősége, mert így a hatóságok tudomással bírnak arról, hogy akár egy veszélyeztetett területen hány magyar állampolgár tartózkodik, akik segítségre szorulnak. Így az esetleges mentési munkálatok ideje lerövidül és egyszerűsödik.

Amennyiben utazási irodán keresztül foglalunk szállást, mindig tájékozódjunk az általános szerződési feltételekről, ne csak aláírjuk a "kisbetűs részt". Lényeges lehet az is, ha részletfizetést választunk, hogy az általános szerződési feltétel szerint az utazásszervező jogosult-e árfolyamváltozás esetén a többletköltségeket az utasra terhelni. Ilyen eset lehet például, ha a foglaláskor alacsonyabb az euró-forint vagy a dollár-forint árfolyam, mint a költségek teljes megfizetésekor és az árfolyam különbözetet az utasnak kell megfizetni.

Fontos lehet még az útlemondás feltételeit is tisztázni. Az ehhez kapcsolódó félreértéseket elkerülhetjük, ha útlemondási biztosítást kötünk.

Ha repülővel utazunk, minden esetben érdemes tájékozódni a poggyászfeladási feltételekről. Ennek nemcsak fapados légitársaságok esetén van jelentősége, mivel egyre gyakoribb, hogy a nem fapados légitársaságok is díjat számítanak fel a feladott poggyászok után. A poggyász feladási igény bejelentése olcsóbb a légitársaság online felületén, mint a repülőtéren indulás előtt.



Ha gépkocsival utazunk, vagy gépkocsi bérlését tervezzük a célországban, érdemes tájékozódni arról, hogy mely országokban fogadják el a magyar vezetői engedélyt és mikor szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiváltása, amelyet az okmányirodában tehetünk meg illeték megfizetése ellenében.

Ha háziállattal utazunk, minden esetben figyelni kell arra, hogy a beutazáshoz  milyen okmányokat ír elő a célország.

Indulás előtt mindenképpen győződjünk meg arról is, hogy az adott országba milyen úti okmánnyal léphetünk be. A külügyminisztérium honlapján találjuk a beutazási és kiutazási feltételeket. Ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy útlevél szükséges, vagy lejárt az útlevelünk, lehetőség van úgynevezett soron kívüli vagy sürgősségi útlevelet igényelni. Általában az ügyintézés 3-4 hetet is igénybe vehet, de ha szükséges, akár 7 napon belül vagy 24 óra alatt is hozzájuthatunk az úti okmányunkhoz. Természetesen ezekben az esetekben pótdíjat számítanak fel. A soron kívüli, 24 órás ügyintézés esetén a pótdíj összege 49.000,-Ft, a 7 napon belüli ügyintézés pótdíja 19.000,-Ft. Ezeket az okmányokat a Központi Okmányirodában (1133 Budapest, Visegrádi utca 110-112.) lehet igényelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése