2013. június 19., szerda

Megtanultam főzni - gasztrokaland Gombos Edinával és Harsányi Leventével

Akik ismernek, tudják rólam, hogy nem vagyok a konyha ördöge. Sőt, ha még pontosabban akarok fogalmazni, konkrétan nem tudok főzni. Semmit. Tudom, 30 évesen már illene megtanulnom, de nagyon kényelmes helyzetben voltam eddig, mert valaki mindig megcsinálta helyettem.

A múlt héten viszont nem volt kifogás: fakanalat ragadtam, beálltam Harsányi Levente mellé egy főzős rendezvényen, és elkészítettük életünk egyik legfurcsább, legcsípősebb, de egyben valószínűleg legfinomabb ételét. :) Kis túlzással azt is mondhatom, hogy megtanultam főzni, hiszen nemcsak kevertem-kavartam, mostam és hámoztam az elém rakott ételeket, hanem kérdeztem, válaszokat kaptam, és megtanultam például, hogyan készül a kapros galuska, illetve melyik erős paprika mire való.

Íme az eseményről szóló sajtóanyag - amint megkapom magamról a konyhai fotót, azt is mellékelem. :)))

Bár végeredményként döntetlent hirdettek, igazából Gombos Edina győzött Harsányi Levente ellen a Jar Platinum mosogatóversenyben és ezzel bebizonyította, hogy a nők nemcsak a főzésben, de a mosogatásban is profik.

„Soha ennyi tányért nem mosogattam el ilyen rövid idő alatt, mégis alulmaradtam” – mondta el Harsányi Levente, aki persze nem búslakodott, hiszen így legalább nem fogja be továbbra sem a felesége a mosogatásba. Gombos Edina és Harsányi Levente főzési tudományát is megmutatta a rendezvényen, Bereznay Tamás séffel készítettek ínyenc falatokat.


Először főzött együtt Gombos Edina és Harsányi Levente, akik mindketten profik ezen a téren, most mégis egy séf segítségét vették igénybe a tökéletes menüsor megalkotásához. Bereznay Tamás saját receptjeinek elkészítésére tanította meg a sztárokat  – illetve tanította volna, de ők ehelyett inkább saját személyiségüket csillogtatták meg az eredeti libamájjal töltött jércemell receptjének elkészítése helyett.

Edina kubai jellegű ételt varázsolt az asztalra, Levente pedig egy meghatározhatatlan besorolású, jobbára csípős ízesítésű húst készített. Bár Tamás szerint így is az eddigi legjobb kuktákat kapta maga mellé (az egyik volnék én :)).

„A főzés nálunk az én asztalom, szenvedélyesen szeretek főzni a családnak és jobban is járunk, ha én végzem el ezt a feladatot – a mosogatás szempontjából legalább is biztosan. Alberto tipikus férfi, ha ő jár a konyhában, akkor a főztje remek lesz, viszont 1 óra mosogatás és takarítás biztosan vár rám” – mesélte Gombos Edina, aki egy kis titkot is elárult kapcsolatuk kezdetéről.


„Azért nem mindig voltam ennyire jártas a főzésben: amikor Alberto először látogatott meg Magyarországon, az első közös reggelen lelkesen készítettem neki az igazi hazai rántottát, kicsit lágyan, éppen, ahogy tökéletes – vagyis én ezt gondoltam. Aztán kiderült, hogy Kubában olyan keményre sütik a tojást, ami itthon szinte már ehetetlen. Így aztán Alberto gyomra nem bírta a terhelést, két napig rosszul volt. Azt hiszem ez már az elején erős próbája volt a kapcsolatunknak”.

Harsányi Levente is gyakorlott szakács, ő általában mégis inkább átadja ezt a feladatot feleségének. „A kedvenceink a rakott krumpli, a rántott hal és a natúr csirke, de szeretünk kísérletezni is. Ez persze azt jelenti, hogy én kinézek egy-egy különleges receptet, a párom pedig elkészíti. Én inkább megmaradok a kerti grillezésnél. A receptek értékelésében viszont profi vagyok” – mesélte Levente.


Minderre szüksége is lesz a következő hetekben, hiszen Edinával a Jar Platinum receptverseny zsűrijének tagjai, amelyet Bereznay Tamás elnököl. A receptversenyre 2013. június 16. és július 21. között a legnehezebben elkészíthető recepteket várja a zsűri a  www.everydayme.hu oldalon. 

Kategóriánként (előétel, főétel, desszert) egy-egy recepttel lehet nevezni. Minden kategóriából a 10 legjobb recept beküldőit díjazzák, akik egészen kivételes meghívást nyernek egy gasztrokurzusra Bereznay Tamással és egy-egy gasztrobloggerrel, akik ugyancsak a zsűri tagjai lesznek.

Persze a főzéshez a mosogatás is hozzátartozik, így az ínyenc fogások elkészítése után ez sem maradhatott el: Edina és Levi igazi profiként szálltak szembe egymással a nagy mosogatóversenyen.

Edina igazi profiként harcolt a nagy Jar Platinum mosogatóverseny bajnoka címért, míg Levente a nyugodt és lassú mosogatást választotta. Közös megegyezés alapján döntetlennel zárták a versenyt, bár valójában Levi maradt alul a küzdelemben.

„Büszke vagyok az eredményre, sőt, azt hiszem Miri értékeli majd leginkább az oklevelemet, ha otthon megmutatom neki, bár, ha Alberto számára is kiderül, hogy mennyire profi vagyok a mosogatásban és még papírom is van róla, mostantól az eddiginél is többet fogok otthon mosogatni” – mondta el a nyertes.

És végezetül egy fotó: ugye, milyen jól néz ki, amit főztünk? :-)))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése