Így zárult az idei Kürtőskalács Fesztivál - jöjjön a sajtóanyag és néhány fotó, amiből mindent megtudhattok az idén immár harmadszor megrendezett rendezvényről. :)
Rekordszámú
látogató a 3. Kürtőskalács Fesztiválon
Antal
Timinél senki nem siríti profibban
Kígyózó sorok, több mint 20 ezer
látogató és rekordmennyiségű eladott kürtőskalács a mesebeli Vajdahunyad
Váránál. A hétvégi 3. Kürtőskalács Fesztiválon bebizonyosodott, hogy a hideg
sem rettenti el az erdélyi finomság szerelmeseit. Hódított a Kürti Cake, a
csokifondü, de az extrém chilis-csokis kalácsot is vitték, mint a cukrot.
„Boldogok vagyunk, ugyanis ismét egy kitűnő
Fesztivált tudhatunk magunk mögött. Sokat imádkoztunk az égiekhez, hogy
kerüljön el minket az eső és szerencsére vasárnap délutánig meg is hallgatták
fent a fohászainkat. A hűvös, szomorkás idő ellenére nagyon sokan eljöttek idén
is, a számok magukért beszélnek. A Fesztivál 3 napja alatt több mint 20 ezren
látogattak ki a mesebeli helyszínre, 25000 kürtőskalács sült a faszénparázson,
közel 4 tonna fehérlisztet, 4 tonna szenet használtunk fel, és majdnem 2 tonna
cukor fogyott. Az idei szenzációs desszert-különlegesség, a Kürti Cake szinte
mindenkit levett a lábáról, de az abszolút favorit még mindig a Kürtős Fondü és
a Kürtős Csapágy voltak. Ami az ízbombákat illeti a málnás és az aszalt
gyümölcsös kalácsok taroltak. Persze a „Mentes” sátornál is hosszú volt a sor”
– mesélt a rendezvényről számokban András Tünde, a Fesztivál
rendezvényigazgatója.
Farkasházi
Rékát teljesen magával ragadta a fesztivál hangulata és az erdélyi finomság
mennyei illata. A csinos színésznő szombaton a Nagy Közös Sütést vezényelte le,
vasárnap pedig a Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyerekzenekarával csalt mosolyt
a kicsik arcára.
„Nagyon
örülök, hogy egy ilyen ízletes, különleges fesztivál háziasszonya lehettem,
minden percét élveztem. Teljesen levettek a lábamról a szervezők, ugyanis mivel
gluténérzékeny vagyok, sajnos jó ideje be kell érnem a kürtőskalács illatával,
de megtört a jég. Ínycsiklandozó gluténmentes finomságot ettem, bevallom, nem
éreztem a különbséget. A vasárnapi koncert pedig mindent felülmúlt, örülök,
hogy a borongós idő ellenére velem táncoltak a kisebbek és nagyobbak” – mondta
mosolyogva Farkasházi Réka, a Kürtőskalács Fesztivál háziasszonya.
„A Nagy
Közös Sütés nemzetközivé nőtt az idén: 66 lelkes vállalkozó sütött egyszerre kürtőskalácsot.
Az ország minden tájáról érkeztek kürtős-szerelmesek, sőt Portugáliából, Németországból
és Ázsiából is csatlakoztak hozzánk. Nagyon örülünk, hisz’ végül 150 kalácsot
és 150 ezer Ft-ot juttathattunk el a FODISZ-nak, sőt vendégül láttuk a 30. SPAR
Maratonon futó fogyatékkal élő gyermekeket és felnőtteket. A Nagy Közös Sütés
után megválasztottuk a legszebb kürtőst, melynek készítőit hivatalosan is Vitéz
Kürtős taggá avattuk. Sőt a nevezők közül egy csapat gazdagabb lett egy
Bake’n’Rollal is” – mesélte büszkén András Tünde.
Az amatőr
sütők táborában feltűnt Antal Timi is, aki visszatérő „versenyzőként” profikat
megszégyenítve sirítette a kalácsokat.
„Számomra hagyománnyá vált, hogy minden évben
feltűnök a Nagy Közös Sütésen és brillírozok. Nagyon élvezem a sütés
folyamatát, büszke vagyok magamra, mert egyre szebbek a kalácsaim, már most
készülök a jövő évi jótékony akcióra” – mosolyog Timi, aki nem szereti az
extrém dolgokat, így kürtősből is a hagyományos cukrosra szavaz.
„Az édességek mellett óriási népszerűségnek
örvendett a Faszenes Ételek Udvara, örülünk, hogy kiterjesztettük a vár belső
részére is a fesztivált. Fantasztikusan sikerült a grill ételek bemutatója, a
sós falatokra vágyók is megtalálták a fogukra való csemegéket” – tette hozzá a
Vitéz Kürtős alapítója, Bálint Gáspár.
A szombati
rekordkísérletet követően egész hétvégén folyamatosan pirultak az
ínycsiklandozó kalácsok. Pénteken a Maszkura és Tücsökraj valamint az Indygo
Zenekar, szombaton Szabó Ádám, Janicsák Veca és Zséda, vasárnap pedig a
Group’n’Swing varázsolt fergeteges hangulatot. A Gyermekligetben színes
játékokkal, mini kürtőssel várták a legkisebbeket. A Csináld magad! sátorban
pedig bárki kipróbálhatta a kürtős-készítés varázslatos művészetét.
Forrás: Just
Creative
Fotó:
Kürtőskalács Fesztivál / Vanik Zoltán
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése