2013. május 9., csütörtök

Első az egészséged - így vigyázz rá!


Biztosan számtalanszor hallottad már, mennyire fontos az egészségünk, sőt, a legfontosabb. Ezért számodra is nagyon fontos lehet, hogy megóvd - ebben a Richter Egészségváros is segítséget nyújthat.

Idén 5. éve indul útjára a Richter Egészségváros ingyenes családi programsorozat, amelynek a nyári szezonban Cegléd, Sárvár, Kiskunhalas és Ajka ad otthont. A jubileumi évforduló alkalmából megújult programokkal és előadásokkal várják a látogatókat, és idén Béres Alexandra is csatlakozott a támogatókhoz. A program különlegessége, hogy az „Egészségvárosok” lakosai részvételükkel nemcsak saját egészségükért tesznek, hanem egyszerre növelik a hazai gyógyszercég által a helyi kórházak számára felajánlott adomány összegét is.

A Richter Egészségváros programsorozat májustól ismét útjára indul, hogy bejárva az országot felhívja a figyelmet az egészségmegőrzésre és a megelőzés jelentőségére. Az eseményen lehetősége nyílik a városlakóknak egyetlen nap alatt régóta halogatott vagy éppen nehezen hozzáférhető egészségügyi szűréseken átesni. A szabadtéri rendezvénysorozat az egész családnak kellemes hétvégi kikapcsolódást nyújt, a szórakoztató színpadi programok mellett a kisebbeket kézműves sarok, arcfestés, bábszínház várja, a felnőtteknek pedig többek között fitnesz, gyógytorna és érdekes előadások nyújtanak felüdülést a szűrések között.

Az idén Rudolf Péter színművész, Rácz Zsuzsa írónő, Jaksity Katalin műsorvezető és Katus Attila mellett Béres Alexandrával is találkozhatnak és beszélgethetnek az Egészségvárosba látogatók. A mindig mosolygó fitnesz világbajnok a Richter a Nőkért program keretében próbálja meg átadni az érdeklődőknek az egészséges életmód és leginkább az egészséges táplálkozás alapjait:
„Azon leszek, hogy praktikus tanácsokkal szolgáljak az embereknek a rohanó hétköznapokra, amelyekben rendkívül nehéz megvalósítani, hogy megfelelően egészségesesen táplálkozzunk. Kifejezetten nagy figyelmet fordítok a családokra, és a család minden tagjára, hiszen más-más helyzetben vagyunk, és a helyzeteknek a különbözősége miatt, máshogy tudjuk megvalósítani az életünkben a változást, változtatásokat és a legfőbb cél, hogy sikerüljön hosszabb távon is egészségesen élnünk.”

Elárulta, hogy az egészséges életmód titka nem más, mint az egyensúly a megtalálása:
„Az egyensúly a legfontosabb, amit meg kell találnunk a táplálkozásban, a mozgásban és a lelki viszonylatban is. Étkezésben ezt úgy tudjuk leginkább megtalálni, ha azok között az ételek között, amelyeket nagyon szeretünk, és nem tudunk lemondani, valamint az igazán egészséges és tápláló ételek között van egy olyan fajta egyensúly, hogy még jól érezzük magunkat és ne csupán egy kúra legyen az elhatározásunk, hanem egy tartós változtatás. Ugyanez vonatkozik a sportra is, szerintem túlzásokba nem szabad esni, de bizony meg kell, hogy legyen a heti 3-4 alkalom, amit testmozgással töltünk, hogy megfelelően működjünk a szervezetünk, az anyagcserénk, vérellátásunk, nyirokkeringésünk. Ez a kettős garantáltan hatni fog a lelki tényezőkre, és nagyon sok erőt fog adni, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.”

Az előadást követően Alexandra is tervezi, hogy kihasználja a nem mindennapi lehetőséget és részt vesz a szűréseken, egyik alkalommal pedig szeretné édesanyját is magával hozni.

Eddig több mint 47 000 szűrést végeztek el az Egészségvárosban, és ebből közel 11 300 esetben mértek figyelmeztető értéket, ami igen magas szám. Rendkívül fontos, hogy rendszeresen végeztessünk szűréseket, hiszen tudatossággal, odafigyeléssel elkerülhetőek a betegségek, az időben felismertek pedig nagyobb eséllyel gyógyíthatóak.

Májustól Cegléd, Sárvár, Kiskunhalas és Ajka válik egy-egy napra az egészség városává, ahol prosztata (PSA) szűréssel, csontritkulás-csontsűrűségméréssel, koleszterinszint- és vérnyomásméréssel, asztma szűréssel, neuropátiás fájdalomszűréssel, bőrgyógyászati szűréssel, BMI, testzsír-, magasság- és testsúlyméréssel várják a rendezvényre látogatókat. Aki pedig egy kis szombati kikapcsolódásra vágyik, az meghallgathatja az érdekes előadásokat, megnézheti az elsősegély bemutatót, beállhat gyógytornázni, kipróbálhatja a fitnesz eszközöket vagy akár gyakorlatra váltva az elméleti tudást, együtt tornázhat Katus Attilával.

A városlakók ráadásul nem csak egészségükért tehetnek, ugyanis a Richter 2.000 000 Ft alapadományt ajánl fel a helyi kórház számára, amely összeget minden látogató részvételével és minden egyes aktivitásával további 300 Ft-tal növelhet.

A részletes programról a www.egeszsegvaros.hu honlapon olvashatnak bővebben az érdeklődők, javaslataikat vagy észrevételeiket pedig az info@egeszsegvaros.hu címre küldhetik el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése