2012. november 27., kedd

Rászorulókat gyógyít a magyar plasztikai sebész

Bár a sajtóban sokak számára nem érdekes téma az, ha emberek egymáson, vagy közösségeken segítenek, én mégis mindig örömmel adok hírt ilyesmiről, most például Dr. Pataki Gergely afrikai humanitárius plasztikai sebészeti missziójáról.


Humanitárius plasztikai sebészeti misszió Bangladesben

Dr. Pataki Gergely tudatosan és habitusából adódóan is romokba dönti a plasztikai sebészekről kialakult sztereotípiákat azzal, hogy az a plasztikai sebészet minden területén egyszerre mutatja meg, mit jelent az elhivatottság. Itthon magánklinikáján szépészeti beavatkozásokat végez, a János Kórház Gyermeksebészeti osztályán a plasztikai sebészeti ambulanciát vezeti, a Bangladesi Misszióban pedig a rászorulókat operálja.

Hogy miért megy Pataki doktor zsúfolt műtéti programja mellett a világ egyik legszegényebb országába, leírhatatlan körülmények közé fejlődési rendellenességgel született gyermekeket, savval leöntött arcú nőket operálni? "Nagy öröm oda elmenni, segíteni, és hallgatni, ahogy a korábban műtött, már gyógyult betegek elmesélik, mennyire megváltozott az életük" - mondja bangladesi missziójáról a plasztikai sebész.

Dr. Pataki Gergely elhivatott orvos és közösségorientált ember, aki itthon és külföldön is számos szervezet alapítója és tagja. Elnöke volt a Magyar Rezidens Szövetségnek, tagja többek között a Német Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebészeti Társaságnak, egyszerre közkórházi orvos és egy magánklinika vezető orvosa, számos szépségverseny zsűrielnöke, ugyanakkor misszionárius orvos is. Számára az orvoslás nemcsak egy szakma, hanem egy küldetés is, ami az alkotásról és a segítésről szól. „Mert segíteni egyszerre emberi és isteni dolog, csupa jó érzéssel és energiával tölti fel azt, aki segít.”

És amire a leginkább büszke: a 2010 óta működő Bangladesi Misszió. Pataki doktor szervezésében és vezetésével 5 orvos és két műtősnő utazott a világ egyik legszegényebb országába, Bangladesbe,- immár harmadik alkalommal- hogy a plasztikai sebészet segítségével életeket változtasson meg. Missziójához csatlakozott a kezdeményezésére megalakult Interplast Hungary és a már több éves Interplast Germany szervezet is. A bangladesi csapathoz Pataki doktor nagy örömére most két új tag is társult, mindketten magyar orvosok: Vancsó Péter plasztikai sebész és Orbán Zoltán aneszteziológus.


Miért éppen Banglades?

"Sokszor megkérdezték, nincs-e itthon elég segítségre szoruló ember, miért éppen Banglades? A válaszom mindig ugyanaz: abból a pénzből, amennyiből itthon tíz, Bangladesben akár száz embert is meg tudunk gyógyítani. Ott az emberek nagy része 5000 forintnak megfelelő összegből él havonta, nincs tiszta ivóvíz és a gyerekek 30 százaléka alultáplált. Bangladesben alig van plasztikai sebész, amikor megérkeztünk a kórházba, már százával vártak minket a betegek. Vannak 160.000 lakosú falvak (!), ahol sehol sincs orvos a környéken, miközben a gyerekek tele vannak égési sérülésekkel, fejlődési rendellenességekkel, mivel nincs tiszta ivóvíz, és sok terhes nő arzénes vizet kénytelen inni. De a felnőtteket sem látja el senki. Mi elmentünk ezekbe a falvakba is, megvizsgáltunk embereket, megszerveztük utazásukat a kórházba, és megműtöttük őket. Ennek a missziónak ez a tartalma."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése