2013. április 8., hétfő

Kortyolj bele Olaszországba! Két új íz a Nespressótól

Amióta Milánóban, egy eldugott kis utcácskában felhörpintettem életem első olasz kávéját, biztos voltam abban, hogy ha Olaszországot szeretem, az olasz kávét egyszerűen imádom. Innen egyenes út vezetett számomra az olyan, itthon fellelhető minőségi kávékhoz, melyek az olasz kávéélményre emlékeztetnek. 

A Nespressóval tehát régi barátságot ápolok - ha nem tettem volna, legkésőbb a George Clooney-s reklámjaikkal  biztos, hogy meghódítottak volna ;-))) -, ezért elmondom nektek, milyen újításokkal várják a tavaszt (mármint az igazi tavaszt, nem ezt a tavasznak nevezett hideget :)). 


A Nespresso idén tavasszal Olaszország figyelemre méltó, sokszínű kávékultúrájából merít ihletet, és két különleges olasz város gazdag hagyományait emeli ki. Trieszt és Nápoly – két város, amelyeket egyaránt áthat a kávé iránti szenvedély, a jellegzetes helyi kávékultúra; két olyan város, amelyek fontos fejezetként jelennek meg a világ kávétörténelmében. Trieste és Napoli – két egyedi, sajátságos karakterű Limited Edition kávéőrlemény, amelyekben megjelenik a két legendás város hangulata és kávékultúrájuk gazdagsága.


Lássuk ezeket a csodás városokat képen, illetve úgy, ahogy a Nespresso látja, és amire őket inspirálták ezek a fantasztikus helyek! :)

Trieszt 




Nespresso Trieste Limited Edition Grand Cru a Trieszt városa által kínált gazdag és sokszínű kulturális élményt idézi.

Az olasz, germán és szláv kultúrák metszéspontján fekvő Trieszt olyan város, amelynek neoklasszicista építészetét áthatja az egykor a Szent Római Birodalmat kormányzó Habsburg dinasztia nagysága. Valaha Trieszt volt a világ egyik vezető hatalmának számító Osztrák-Magyar Monarchia kapuja, s ide áramlott be a bécsi kávézóknak szánt összes zöldkávé-szállítmány.


A triesztiek kávéfogyasztási szokásai érzékletesen jellemzik ezt a sokarcú kikötővárost, ahol izgalmasan keverednek az olasz, a germán és a szláv kultúra elemei. Triesztben ihatjuk a kávénkat tejjel vagy feketén, és ugyanúgy választhatunk eszpresszót, mint hosszú kávét. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kávé mekkora jelentőséggel bír Trieszt lakóinak életében, mint azok a sajátos kifejezések, amelyeket a kávéval kapcsolatban használnak. A “nero” az eszpresszó, a “capo” a tejjel kínált eszpresszó, a szokásos porceláncsésze helyett üvegpohárban felszolgált kávét pedig csak így említik: “in b”.


A gazdag arisztokraták egykor a Piazza dell’Unità d’Italia téren sorakozó kifinomult trieszti kávéházakban jártak össze, de ezek a helyek arról is híresek, hogy itt adtak egymásnak találkát az entellektüelek, hogy megvitassák a filozófia és a kultúra nagy kérdéseit. E hagyomány még ma is él, hiszen a trieszti kávézók mindmáig az értelmiségiek és a kreatív szellemű emberek törzshelyének számítanak.


Az arabica kávék finom keverékéből összeállított Trieste Limited Edition lágy textúrájában megjelennek a csokoládé és a friss mogyoró ízjegyei, s a kávét frissítően gyümölcsös ízhatások varázsolják kivételesen kifinomulttá. A Limited Edition Trieste intenzitása kilences, és ristretto (25 ml) formában a legélvezetesebb. A kávé és a tej rajongói számára a Limited Edition Trieste karakterének egy másik oldala tárul fel, amikor cappuccino formájában fogyasztják ezt a különleges keveréket.


Nápoly




A ragyogás és a sötétség minden árnyalatát megjelenítő Nápoly az európai kultúrtörténet kimagasló helyszíne – ugyanakkor ma is elevenen lüktető délolasz város. A kávé itt kitüntetett szerepet játszik az emberek életében. A XVII. század vége óta Nápoly neve egyet jelent a vendégszeretettel, a barátsággal és a családdal töltött értékes pillanatokkal. Nápolyban találták fel az első, kávéfőzésre szolgáló háztartási készüléket: ez a caffettiera napoletana, aminek segítségével a kávé az addig kizárólag kávézókban felszolgált, arisztokratikus italból otthon is bárki által élvezhető örömforrássá vált.


A nápolyiak szerint a kávé kizárólag egyféleképpen fogyasztható: röviden és feketén, az érzékekre ható villanásnyi élményként – hasonlóan Nápoly városához. Amikor itt azt mondják: “kávé”, akkor azt rendelik meg, amit másutt “eszpresszónak” neveznek. Nápoly tömény “fekete aranya” a Nespresso értelmezésében magas intenzitású, testes kávé, finoman füstös ízjegyekkel és fás aromával.


A Napoli Limited Edition olyan arabica-keverék, amiben egy csipetnyi robustát is találunk. Ezt a merész és magabiztos, szirupos testű kávét kifinomult, füstös aromák teszik karakteressé, s gőzében szárított fekete tealevelek illata érződik. A Limited Edition Napoli intenzitása 11-es, és ristretto (25 ml) formában a legélvezetesebb, sőt – a még hitelesebb ízélmény érdekében – ezt a Limited Edition őrleményt még a ristrettonál rövidebb adagban (15-20 ml) is érdemes kipróbálni. A Limited Edition Napoli kávét hagyományosan cukorral isszák.


Nektek melyik verzió tetszene inkább? Hát, én bevallom, kacérkodnék a Trieszt által ihletett csokis, mogyorós kávéval, de azt hiszem, a déli virtus és az erős fekete ennél is meggyőzőbb számomra. Ha pedig cukrot is kapok a ristrettómba, biztos, hogy teljes lesz a boldogságom (fogyókúrázni nem az olaszoknál kell...). :))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése