2012. október 31., szerda

A lélek zenéje

Cigarettafüst, barátságos jegypénztáros és mosolygó biztonsági őrök fogadták, mire ő is elmosolyodott. Hiszen fogalma sem volt róla, pontosan hol van az a belvárosi kis kocsma, amit keres, és mikor kezdődik a koncert, de valami csoda folytán gond nélkül megtalálta a helyszínt. Épp időben is érkezett: a zenekar még a hangbeállásnál tartott, neki pedig volt egy kis ideje, hogy megtalálja a barátnőit.
A lányok az utolsó pillanatban még egyszer felhívták, remélve, hogy meggondolja magát, és önsajnálat helyett inkább velük tart a rockbanda aznap esti koncertjére.
„Ők most a legmenőbb csapat a városban, eszméletlenül szólnak, na és az énekesük… te még olyan pasit nem láttál! Ne itasd otthon az egereket, gyere le” – duruzsolták a lányok a telefonba, majd egymásnak adták a kis készüléket, mintha csak azt akarnák kisorsolni, végül ki lesz az közülük, aki ráveszi barátnőjüket a bulizásra.
Ez nem volt egyszerű vállalkozás, hiszen a lány sokkal inkább vágyott csendre és egy pohár vörösborra aznap este, mint egy zajos szórakozóhely füstjére, rock’n’rollra és tombolásra. Feje még tele volt a nemrég elsuttogott búcsúszavakkal, szívében pedig hosszú hónapok fájdalmát cipelte magával. Könnyeket, álmatlan éjszakákat, félelmeket hagyott maga mögött, de a bizonytalanság még mindig útitársa volt. Kereste az útját, és kereste önmagát – immár a másik fele nélkül.
„Végre itt vagy!” – ugrottak a nyakába a lányok. Mindannyian gyönyörűek és vidámak voltak, mintha az életben fájdalommal még sosem találkoztak volna. Arcuk mosolytól sugárzott, szemükben ismerős boldogságfények csillantak. A lány tudta, közéjük tartozik. Magában hálát adott a sorsnak azért, hogy ilyen szuper barátnői vannak, majd felült közéjük, és rendelt egy pohár vörösbort. Szárazat, mert olyat már rég ivott. Utoljára akkor, amikor egyedülálló volt.
„Éljenek a szingli lányok” – mosolygott magában, miközben egyik barátnője a koncertre emelte poharát. Ebben a pillanatban megszólalt egy gitár, amit egy bársonyos hang követett. Az énekes lehunyt szemmel állt a reflektorfényben, egyedül, miközben egy ismert sláger első sorait idézte fel. A zene és a szöveg tökéletes harmóniát alkotott, amit az a rekedtes hang tett teljessé, melyet a lány egyszerre érzett ismeretlennek és ismerősnek, hidegnek és melegnek, lágynak és karcosnak.
Lehunyta a szemét, és élvezte, hogy egy percig csak a saját szívverését hallja. De mintha ezt hallgatta volna az énekes is, ugyanis a zene egyre inkább idomult a lány szívének dobogásához: vele együtt vágtatott, száguldott, lassult, gyorsult, majd a tökéletes ütemet elkapva lüktetett tovább. A lány úgy érezte, egy ritmusra zenélnek, és ez a dal kettejük lelkének zenéje. Nem tudta, ki ez a férfi, és fogalma sem volt arról, egyáltalán váltanak-e valaha néhány szót, de abban biztos volt, hogy ők ketten összekapcsolódtak. Ha csak három percre, egyetlen, végtelennek tűnő dal erejéig is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése